Zonnepanelen laten reinigen

Vuil- en stofgevoelige zonnepanelen

Aangezien zonnepanelen en zonnecellen buiten op het dakvlak liggen, worden deze grotendeels blootgesteld aan regen, hagel, wind en zonneschijn. Vuil, stof, zand en vallende bladeren hechten zich op termijn vast op en rond de zonnepanelen.

Ook industriële vervuiling, vogels en de nabijheid van snelwegen zorgen voor extra vervuiling van de zonnepanelen. Er kan ook zoutafzetting volgen.

Ook de oriëntatie van de ligging van de zonnepanelen zullen de aard van de vervuiling bepalen. Bij hellingsgraden van minder van 20% zal zich aanzienlijk meer vuil vastzetten. Gelukkig hebben de meeste daken een hellingsgraad van 30% – 45%.

Offerteaanvraag zonnepanelen reinigen

Minder rendement bij vervuiling

Doordat er zich een laagje vuil gaat vormen om de zonnepanelen, zal er minder zonneschijn de zonnecellen kunnen bereiken. Hierdoor kan het rendement verminderen tot 2 à 3% per jaar. Laat je de vervuiling jarenlang aanslepen dat zit je toch met een gevoelig energieverlies.

Uw investering zal dus op termijn minder snel teruggewonnen zijn. Door het reinigen van zonnepanelen, zal je de levensduur van de panelen terug verhogen én kunnen ze weer maximaal opbrengen.

Hotspots of puntvervuiling

Door vogelpoep bijvoorbeeld kunnen er ‘hotspots’ ontstaan. Dit zijn plaatsen op de zonnepanelen die geen licht meer ontvangen door objecten dewelke zich bovenop de panelen bevinden. Hierdoor kunnen ze gaan oververhitten door de goede zonnecellen en blijvende schade toebrengen aan de zonnepanelen.

Hoeveel keer zonnepanelen laten reinigen?

Gelukkig regent het regelmatig in België en Nederland. Daarom zal vervuiling niet snel vasthechten aan de glasplaten. De meeste zonnepanelen zijn voorzien van zelfreinigende glasplaten. Daarom is het aangeraden om deze zonnepanelen om de 5 jaar te schoonmaken. Heb je geen zelfreinigende glasplaten, dat laat je je zonnepanelen het best om de 8 weken schoonmaken.

Offerteaanvraag zonnepanelen reinigen

Hoe kunnen zonnepanelen gereinigd worden?

Zonnepanelen kunnen via 3 verschillende manieren gereinigd worden:

  • Vanop de grond ( meestal bij 1 etagewoning )
  • Vanop een stelling ( meestal bij 2 etagewoning )
  • Vanop een hoogtewerker ( meestal bij +2 etagewoning )

Zonnepanelen reinigen met zuiver water

Zonnepanelen worden gereinigd met zeer zuiver water, ook wel osmosewater genoemd.

Osmosewater is gezuiverd water dat geen vuil, kalk, zout, nikkel, nitraten… bevat. Indien het zuiver water in aanraking komt met vuil, dan absorbeert het water alle vuil. Het water kent een opmerkelijk oplossend vermogen, te danken aan de bekwaamheid van de geladen H+- en OH- ionen, om verbindingen met andere ionen aan te gaan.

Dankzij het gebruik van osmosewater vormen zich geen strepen bij het reinigen van zonnepanelen of andere glasoppervlaktes.

Bovendien is het ecologisch en een milieuvriendelijk product. Dankzij osmosewater hoeven er geen chemische producten meer gebruikt te worden. Door het reinigen van zonnepanelen met osmosewater, valt het water in de dakgoot en vervolgens in de regenput. Doordat het milieuvriendelijk is hoef je je geen zorgen te maken dat dit water in de regenput terechtkomt.

Wanneer zonnepanelen laten reinigen?

Zonnepanelen laten schoonmaken doe je het best bij het minste zonneschijn. Schoonmaakbedrijven van zonnepanelen zullen langskomen in de vroege ochtend of laat in de namiddag. Vuil blijft immers minder snel plakken als de glasplaten niet te warm hebben.

Als het te warm is op het dakvlak, zullen zij vragen om de afspraak uit te stellen naar een latere datum.

Afborstelen van zonnepanelen

Na het spoelen en reinigen met warm water zullen uw zonnepanelen lichtjes geborsteld worden. Dit om mos en hardnekkige vervuiling los te krijgen. Hierbij wordt een speciale zonnepanelen borstel gebruikt die geen krassen maakt op uw zonnecellen. Tijdens het borstelen wordt zuiver water gesproeid om vuil te laten wegspoelen.

Reiniging en technische inspectie zonnepanelen

Het is ook mogelijk een technische inspectie te laten uitvoeren als je zonnepanelen moeten gereinigd worden. Tijdens de technische inspectie wordt gekeken naar de bevestiging van de panelen, paneelbreuk, loszittende stukken en wordt een kabel- en systeemcontrole uitgevoerd.

Zelf zonnepanelen reinigen?

Wij raden aan, indien zonnepanelen op een moeilijk bereikbare plaats geplaatst zijn zoals bijvoorbeeld een hellend dak, zelf de zonnepanelen NIET te reinigen. Het is een levensgevaarlijk werk.

Zonnepanelen kuisen laat je het best uitvoeren door een gespecialiseerde reinigingsfirma. Zij beschikken ook over de juiste reinigingsproducten voor zonnepanelen.

 

 

Wat zijn de zonnepanelen reinigen prijzen en kosten?

De kosten worden bepaald door:

  • Aantal verdiepingen en bereikbaarheid
  • Aantal te reinigen zonnepanelen
  • Te gebruiken materiaal en afstand tot opdrachtgever

Voorbeeld (richt)prijs onderhoud zonnepanelen:

  • 1-etagewoning: €40 + €1/paneel + btw
  • 2-etagewoning: €50 + €1/paneel + btw

Bij woningen met meer dan 3 verdiepingen is er meestal een hoogtewerker nodig. Dit zal een meerprijs met zich meebrengen. Ook bij moeilijk bereikbare plaatsen zal een prijsofferte op maat gemaakt worden.

Zonnepanelen reinigen en BTW

Bij woningen ouder dan 10 jaar betaalt u slechts 6% BTW.

Prijs zonnepanelen laten schoonmaken

Afhankelijk van bovenstaande criteria zal een onderhoudsbedrijf van zonnepanelen een correcte prijs kunnen opmaken. Wij raden aan om steeds een vrijblijvende offerte aan te vragen. Deze zal verzonden worden naar onderhoudsbedrijven uit je buurt. Weet wat het reinigen van zonnepanelen je zal kosten!

Offerteaanvraag zonnepanelen reinigen

Over ons

Ontdek op onze website alle soorten schoonmaak, onderhoud, reiniging, opruimen, ontruimen en ontsmetting. Een schoonmaakploeg, schoonmaakbedrijf, schoonmaakfirma of schoonmaakster staan dagelijks in voor uw periodieke schoonmaak én professionele schoonmaak van uw ramen & vensters, winkelvitrines, zonnepanelen, velux, woning, appartement, kantoor, bedrijf, praktijk, ziekenhuis, restaurant, winkel, hotel, rusthuis, dancing, school, lift, parking, magazijn, apotheek, industriële vloeren, toilet, fabriek, drukkerij, camping, kelder, zolder, bejaardentehuis... Zoek je de prijzen voor schoonmaken, onderhouden, ontsmetten... Wij geven een overzicht van de kosten, (richt) prijzen en bieden je de keuze een offerte aan te vragen bij schoonmaakbedrijven.

Vergelijk de schoonmaak prijzen

Vraag een offerte aan en ontvang meerdere prijs offertes van schoonmaakbedrijven en poetsbedrijven uit de regio Gent, Lier, Mechelen, Sint-Niklaas, Aalst, Antwerpen, Kortrijk, Genk, Roeselare, Turnhout, Vilvoorde, Lokeren, geel, Ninove, Brussel, Hasselt, Oudenaarde, Brussel, Waregem, Oostende, Brugge, Leuven, Halle, Lommel, Deinze... enz...

Start hier uw offerte aanvraag

 

Veel gezocht

Veel gezocht: Ramenwasser, Schoonmaak kantoren, Schoonmaak zonnepanelen, Schoonmaak kantoorvloeren, Schoonmaak parkings, Schoonmaak winkels, Industriële schoonmaak, Schoonmaak na brand, Schoonmaak wagenpark, Reiniging schoorsteen, Dakreiniging

webdesign w247.be