Schouw laten vegen door een schoorsteenveger

Prijs schoorsteenveger nodig? Wanneer is een schouwveger verplicht? Hoe kan je je schouw laten vegen? Welke attesten en BTW dien je te betalen... Ontdek hier alles over je schouwreiniging.

Waarom zou je een schoorsteen reinigen of laten vegen?

Bij verbranding komt er roet vrij. Dit roet wordt niet volledig afgedreven naar buiten toe maar blijft in de schoorsteen hangen. Dit achtergebleven roet zorgt er voor dat je schoorsteen niet goed trekt en de rook afvoert. Bij een teveel aan roetdeeltjes ontstaat zelf de kans op schouwbrand. Als je schoorsteen door achtergebleven roetdeeltjes niet meer goed trekt dan is er nog bijkomend kans op CO-vergiftiging.

Offerteaanvraag schoorsteen laten vegen

De verschillende manieren om een schoorsteen te reinigen

Als je een schoorsteen wenst te laten vegen dan heb je keuze uit verschillende methoden. Je hebt de fysieke methodes: vegen van onderen of van boven de schoorsteen met een elektrisch systeem of klassieke reinigingsmethode. Daarnaast kan je ook opteren voor chemisch reinigen.

1. Schouw langs boven vegen

De klassieke en nog steeds de meest gangbare manier om je schoorsteen te vegen is via de uitgang van je schouw op het dak. Eerst wordt er een beschermende plastiekfolie op de schoorsteenvloer gelegd en daarna wordt de ingang binnen in het huis afgedicht zodat er geen roet of vuil naar binnen kan. Vervolgens gaat de schoorsteenveger het dak op en veegt de schoorsteen met een borstel. Deze borstel kan al dan niet elektrisch werken. Door roterende bewegingen te maken met de veegborstel en de borstel op en neer te bewegen komt het roet aan de zijkanten los en valt het naar beneden op de schoorsteenvloer. Vandaar de noodzaak van de beschermfolie. Bij oude schouwen moet worden opgelet dat er geen stenen worden losgetrokken.

2. Schouw langs onder of binnenin vegen

Als het dak moeilijk te bereiken is of er wordt de voorkeur gegeven aan vegen om langs onder te reinigen, wordt de veegborstel door de schouw naar boven geduwd. Deze methode is iets omslachtiger omwille van de zwaartekracht en neerdalend roet. Professionele schouwvegers gebruiken daarom steeds krachtige industriële stofzuigers die speciaal ontworpen zijn voor dit werk.

3. Je schoorsteen elektrisch vegen

Elektrisch de schouw vegen gebeurt op dezelfde manier als traditioneel reinigen alleen gebeurt het vegen met behulp van een roterende borstel. Het spreekt voor zich dat deze elektrische borstel meer roet kan losmaken dan een klassieke borstel die op en neer bewogen wordt. Zelfs als de schoorsteenveger zelf kan roteren zal hij nooit de omwentelingen halen die de elektrische schoorsteenveger haalt. Vraag aan je schoorsteenveger of hij beschikt over een elektrische veger of niet.

4. Je schoorsteen chemisch reinigen

Chemische reiniging van schouwen gebeurt met een speciaal reinigingsblok die je in je kachel plaatst en opbrand. Deze reinigingsblokken komen met een verplicht verzekeringscertificaat. Je gebruikt chemische reiniging wel best niet als verplichte reiniging maar eerder als reiniging tussendoor. Er is nog steeds een certificaat nodig van een traditionele schoorsteenveger. Chemische reiniging kan nodig zijn als je bijvoorbeeld een tijd slechte verbranding had of verbrandt op lage temperatuur. Dit is het geval als het hout nog niet volledig droog is of als er slechte pellets of kolen gebruikt werden. Ook bij het begin van het seizoen kan een reinigingsblok nuttig zijn om de schouw stookklaar te maken.

Offerteaanvraag schoorsteen laten vegen

Is je schoorsteen reinigen verplicht? Ja en neen!

Niet verplicht

In tegenstelling tot wat velen denken is het niet verplicht om een schoorsteen te laten vegen als je een open haard, kachel of boiler op gas hebt. Dit zijn het type toestellen die we individuele (decentrale) stooktoestellen noemen, denk maar aan de:

 • pelletkachel;
 • kolenkachel;
 • open haard;
 • cassette;

Maar ook voor deze toestellen is het aangeraden om een jaarlijkse of tweejaarlijkse reiniging door te voeren omwille van de gevaren op CO-vergiftiging en schouwbrand. Ook het rendement van je kachel of haard vaart wel bij een periodieke reiniging.

Verplicht

Als je schoorsteen aangesloten is op een centraal stooktoestel type B is een schouw reinigen wel verplicht. In veel gevallen zal de schouw geveegd worden door een firma die ook cv onderhoud doet. Vraag dit echter goed na want je hebt een certificaat nodig.

Om de hoeveel tijd een schoorsteen reinigen

Bij vaste brandstoffen zoals pellets, steenkool of hout en bij mazout (+20 kW) gebeurt dit jaarlijks. Bij centrale verwarmingsinstallaties op aardgas mag dit om de twee jaar gebeuren.

Moet ik de schoorsteen laten reinigen als ik aardgas heb?

Zoals je hierboven kan lezen is de schoorsteen vegen ook verplicht als je een centrale verwarmingsinstallatie hebt op aardgas. Zeker als deze installatie meer dan 20 kW heeft.

Offerteaanvraag schoorsteen laten vegen

Moet ik mijn schoorsteen vegen als ik werk met een flexibele buis?

Ja. Ook flexibele buizen zijn niet vrij van roetaanslag en dienen dus ook gereinigd te worden. De periodieke reiniging is dezelfde als bij een gewone schouw.

Prijs schoorsteenveger: hoeveel kost een schoorsteen reinigen?

Als je een schoorsteenveger laat langskomen dan zal je dit ongeveer 65 euro kosten om je schouw te laten vegen. Deze schoorsteenveger prijs kan hoger liggen als je een schoorsteenveger neemt die van verder moet langskomen. Vergelijk daarom steeds offertes!

Reken er wel op dat extra werk ook extra kost. De prijs zal je op het moment zelf ontvangen van je schoorsteenveger. Het is dan aan jou om hier op in te gaan of niet. Reken voor extra werk 20 euro minimum. We denken dan vooral aan:

 • loszittende stenen verwijderen;
 • loszittende voegen verwijderen;
 • vogelnesten verwijderen;
 • reinigen van het glas van de cassette;
 • ...

Heb je regelmatig last van invallende bladeren of nestelende vogels? Laat dan een gaas spannen over je schoorsteen. Dit kost ongeveer 100 euro eenmalig.

De prijs van schoorsteenvegen plus onderhoud centrale verwarming

Als de schoorsteenveger ook je centrale verwarming mag onderhouden dan kan hij een interessante prijs geven omdat hij maar één verplaatsing moet doen. Reken op 150 euro (vegen + onderhoud cv)

Reinigen schoorsteen fiscaal aftrekbaar

De onderhoudskosten van de verwarmingsinstallatie en van de schoorsteen zijn fiscaal aftrekbaar tot 40%. Dit wordt gedaan om de mensen te stimuleren hun schoorsteen te onderhouden. Er is minder uitstoot en er bestaat minder kans op schouwbranden.

Welk BTW tarief mag de schoorsteenveger gebruiken? 6% of 21%

Het reinigen van een woning valt doorgaans onder de 21 procent btw regeling. Een schoorsteen vegen is echter iets meer want het is bedoeld om je woning in een goede staat te behouden en krijgt de schouw dus een gunstregel. Er zijn twee vereisten om een gunsttarief te krijgen van 6 procent:

 • woning is 5 jaar of ouder
 • het pand is een woning

Schouw laten vegen? vergelijk hier 3 offertes en bespaar

Via onze site kan je via 1 offerte-aanvraag tot 3 offertes ontvangen van schouwvegers.

Offerteaanvraag schoorsteen laten vegen

Over ons

Ontdek op onze website alle soorten schoonmaak, onderhoud, reiniging, opruimen, ontruimen en ontsmetting. Een schoonmaakploeg, schoonmaakbedrijf, schoonmaakfirma of schoonmaakster staan dagelijks in voor uw periodieke schoonmaak én professionele schoonmaak van uw ramen & vensters, winkelvitrines, zonnepanelen, velux, woning, appartement, kantoor, bedrijf, praktijk, ziekenhuis, restaurant, winkel, hotel, rusthuis, dancing, school, lift, parking, magazijn, apotheek, industriële vloeren, toilet, fabriek, drukkerij, camping, kelder, zolder, bejaardentehuis... Zoek je de prijzen voor schoonmaken, onderhouden, ontsmetten... Wij geven een overzicht van de kosten, (richt) prijzen en bieden je de keuze een offerte aan te vragen bij schoonmaakbedrijven.

Vergelijk de schoonmaak prijzen

Vraag een offerte aan en ontvang meerdere prijs offertes van schoonmaakbedrijven en poetsbedrijven uit de regio Gent, Lier, Mechelen, Sint-Niklaas, Aalst, Antwerpen, Kortrijk, Genk, Roeselare, Turnhout, Vilvoorde, Lokeren, geel, Ninove, Brussel, Hasselt, Oudenaarde, Brussel, Waregem, Oostende, Brugge, Leuven, Halle, Lommel, Deinze... enz...

Start hier uw offerte aanvraag

 

Veel gezocht

Veel gezocht: Ramenwasser, Schoonmaak kantoren, Schoonmaak zonnepanelen, Schoonmaak kantoorvloeren, Schoonmaak parkings, Schoonmaak winkels, Industriële schoonmaak, Schoonmaak na brand, Schoonmaak wagenpark, Reiniging schoorsteen, Dakreiniging

webdesign w247.be