Septische put ruimen & ledigen

Wanneer dient een septische put onderhoud te ondergaan en wanneer een septische put ledigen of te ruimen door een ruimdienst?

Wat is een septische put?

Een septische put bestaat uit beton ofwel uit kunststof. Deze vangt afvalstoffen op en/of afvalwater. Een septische put is niet hetzelfde als een beerput. Een septische put heeft een afvoer naar de riolering, een beerput niet.

Afhankelijk van de samenstelling van het huishouden, kies je een put met voldoende capaciteit. Je kan doorgaans kiezen uit putten van 1.000, 1.500, 2.000, 3.000 en 5.000 liter. Je kan een put laten installeren voor enkel zwart water ( toilet ) of zwart en grijs water ( huishoudelijk afvalwater). Zowel zwart als grijs water opvangen geschiedt voornamelijk daar waar (nog) geen riolering aanwezig is.

Je kan ook kiezen uit verschillende modellen zoals de ronde septische put, de rechthoekige septische put, horizontaal of verticaal model.

Hoe werkt een septische put?

Het verschil met een beerput zit hem ook dat een “septic” uit 2 verschillende delen of compartimenten bestaat.

In het eerste deel worden vaste organische stoffen, ook wel fecaliën genoemd vloeibaar gemaakt door bacteriën. Er ontstaan stoffen zoals methaan, koolstofdioxide, water en slib. Ze laten het afval bezinken of oplossen, waardoor de openbare riolering minder snel verstopt geraakt.

Vervolgens vloeien overgebleven vloeistoffen door naar het tweede compartiment van de put. Door toevoeging van zuurstof oxideren de vloeistoffen en er vormen zich gassen die worden afgevoerd. Het afvalwater dat overblijft loopt over naar de openbare riolering. Zeer belangrijk in dit proces is dat de werking van de bacteriën niet wordt verstoord. Wordt dit wel verstoord, dan kan er verstopping ontstaan.

Offerteaanvraag septische put reinigen / onderhouden

Wanneer septische put ledigen

Wanneer je de put dient te ledigen of controleren, hangt af of van een aantal factoren.

Ten eerste zijn er een aantal “symptomen” die aangeven dat er ofwel een probleem met je septische put is of als de septische put geruimd dient te worden. Eén van de zaken die meteen opvallen is de geurhinder in huis of “putjesgeur”.

Maar ook problemen met het toilet, zoals slecht doorspoelen / sassen of een verstopte wc wijzen op een probleem. Is jouw afvalwater ook op de put aangesloten, dan kan een verstopte spoelbak of een slechte afvoer van douche of bad wijzen op een probleem.

Tenslotte kan je de put het best jaarlijks controleren of deze geruimd dient te worden of niet. Is de korst bovenin de put meer dan 15 cm dik of bestaat meer dan de helft van het volume uit slib, dan laat je de put het best ruimen. Pomp de septische put niet helemaal leeg, want dan verstoor je het afbraakproces van de bacteriën.

Afhankelijk van het aantal personen van het huishouden en de grootte van de septische tank, zal je de put toch moeten ledigen door een firma.

Onderhoud septische put

Dankzij een juist gebruik en onderhoud van de septische put voorkom je problemen zoals verstopping en geurhinder in huis. Een goed onderhoud is grotendeels te danken aan het juist gebruik inzake toiletpapier ( niet te dik en van goede kwaliteit ), het gebruik van biologisch afbreekbare schoonmaakproducten voor het onderhouden van je toilet. Smijt ook geen niet-afbreekbare hygiënische producten in het toilet, zoals maandverbanden, vochtige doekjes, tampons… Gooi ook nooit chemische producten in het toilet of wasbak zoals verf. Breng deze producten liever naar het recyclagepark. Gebruik ook bij voorkeur vloeibare wasmiddelen i.p.v. waspoeders.

Offerteaanvraag septische put reinigen / onderhouden

Septische put ontstoppen

Door een verkeerd gebruik van de afvoer en het toiletgebruik, kan de werking van de put verstoord worden waardoor voornamelijk verstoppingen ontstaan in de toevoer naar de septische put. Maar ook rioleringsbuis naar de openbare riolering kan verstopt raken. Heb je last van een verstopte afvoerbuis, laat dan zo snel mogelijk een ruimbedrijf langskomen voor het ontstoppen van buizen en rioleringen.

Werking septische put verbeteren

Er zijn bijvoorbeeld additieven (enzymen) op de markt die je aan de septische put kan toevoegen om de bacteriën een handje te helpen. Daarnaast is het zekere de moeite waard om regelmatig een onderhoud in te plannen.

Prijs septische put leegmaken

Voor het ledigen van een septische tank met een gewone grootte, betaal je gemiddeld tussen €100 en €200. Heb je een grote septische put, dan kunnen de kosten tot meer dan €300 oplopen. De ruimingswerken duren gemiddeld 15 - 30 minuten.

Grootte septische put Prijs ( incl. BTW )
1 - 2 m³ +/- € 100 - €200
2 - 3 m³ +/- € 250
3 m³ +/- € 300

Vraag of het onderhoud van de afvoer en toevoer van de septische put inbegrepen is. Sommige ruimingsdiensten vragen een extra kost per lopende meter rioleringsbuis dat ze dienen te onderhouden onder hoge druk.

Werk bij voorkeur samen met een ruimingsdienst uit je buurt. Een ontstoppingsdienst dichtbij jouw huis zal minder verplaatsingskosten aanrekenen. Vergelijk ook de septische put ledigen prijs bij verschillende ontstoppingsdiensten. Dit kan je perfect via onze website doen.

PS: U dient een officieel attest te ontvangen van de ruimdienst te ontvangen voor een correcte en milieuvriendelijke verwerking.

Offerteaanvraag septische put reinigen / onderhouden

Over ons

Ontdek op onze website alle soorten schoonmaak, onderhoud, reiniging, opruimen, ontruimen en ontsmetting. Een schoonmaakploeg, schoonmaakbedrijf, schoonmaakfirma of schoonmaakster staan dagelijks in voor uw periodieke schoonmaak én professionele schoonmaak van uw ramen & vensters, winkelvitrines, zonnepanelen, velux, woning, appartement, kantoor, bedrijf, praktijk, ziekenhuis, restaurant, winkel, hotel, rusthuis, dancing, school, lift, parking, magazijn, apotheek, industriële vloeren, toilet, fabriek, drukkerij, camping, kelder, zolder, bejaardentehuis... Zoek je de prijzen voor schoonmaken, onderhouden, ontsmetten... Wij geven een overzicht van de kosten, (richt) prijzen en bieden je de keuze een offerte aan te vragen bij schoonmaakbedrijven.

Vergelijk de schoonmaak prijzen

Vraag een offerte aan en ontvang meerdere prijs offertes van schoonmaakbedrijven en poetsbedrijven uit de regio Gent, Lier, Mechelen, Sint-Niklaas, Aalst, Antwerpen, Kortrijk, Genk, Roeselare, Turnhout, Vilvoorde, Lokeren, geel, Ninove, Brussel, Hasselt, Oudenaarde, Brussel, Waregem, Oostende, Brugge, Leuven, Halle, Lommel, Deinze... enz...

Start hier uw offerte aanvraag

 

Veel gezocht

Veel gezocht: Ramenwasser, Schoonmaak kantoren, Schoonmaak zonnepanelen, Schoonmaak kantoorvloeren, Schoonmaak parkings, Schoonmaak winkels, Industriële schoonmaak, Schoonmaak na brand, Schoonmaak wagenpark, Reiniging schoorsteen, Dakreiniging

webdesign w247.be