Onderhoud & reiniging mazouttanks

Tankreiniging

Mazouttanks zijn een essentieel onderdeel van veel huishoudens en bedrijven die afhankelijk zijn van stookolie voor verwarming en warm water. Regelmatig mazouttank onderhoud en reinigen van deze stookolietanks is van groot belang om de efficiëntie en veiligheid van het verwarmingssysteem te waarborgen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de vraag wanneer het nodig is om een mazouttank te reinigen, wanneer deze reiniging verplicht is, de overwegingen bij het al dan niet zelf reinigen van een mazouttank, het stappenplan voor een succesvolle schoonmaak, en tot slot, een schatting van de kosten die gemoeid zijn met het reinigen van stookolieketels.

Wanneer een mazouttank reinigen?

Het reinigen van een mazouttank is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van een verwarmingssysteem op stookolie. Maar wanneer moet je dit precies laten uitvoeren? Er zijn verschillende situaties waarin het raadzaam is om een mazouttank te laten onderhouden:

 • Regelmatig onderhoud: Het is aanbevolen om jouw mazouttank minstens één keer per jaar te laten controleren / inspecteren. Tijdens deze tankinspectie kan worden bepaald of er een reiniging nodig is. Er wordt voornamelijk naar de staat van de tank gekeken, of er geen lekkages zijn.
 • Bij het vervangen van de stookolie: Wanneer je de stookolie in de tank laat vervangen, is het een goed moment om ook de tank te laten reinigen. Dit voorkomt dat eventuele verontreinigingen of bezinksel in de nieuwe stookolie terechtkomen. Wens je te veranderen van soort brandstof, dan is een reiniging ook aanbevolen.
 • Bij zichtbare verontreinigingen: Als je zichtbare tekenen van verontreiniging in de tank opmerkt, zoals slib, roest, of water in de tank, moet de tank onmiddellijk worden gereinigd om verdere schade aan het verwarmingssysteem te voorkomen.
 • Bij slechte verwarmingsefficiëntie: Als jouw mazoutketel minder efficiënt lijkt te werken dan normaal, kan dit wijzen op een verstopte brander of leidingen als gevolg van water of verontreinigingen in de tank.
 • Tijdens werkzaamheden: wordt er tijdens graafwerken een oude mazouttank aangetroffen, dan dient deze eerst gereinigd te worden en dan geneutraliseerd of verwijderd te worden.
 • Lekkages: als er lekkages zijn, dient de tank eerst gereinigd te worden en de lekkages worden verholpen.

Wanneer is tankreiniging verplicht?

In sommige gevallen is het reinigen van een mazouttank niet alleen aanbevolen, maar ook verplicht volgens lokale voorschriften en wetten. De exacte regelgeving kan variëren afhankelijk van jouw locatie, maar over het algemeen zijn er twee situaties waarin reiniging verplicht kan zijn:

Bij keuring mazouttank: Veel landen zoals België vereisen periodieke keuring of inspecties van zowel ondergrondse als bovengrondse mazouttanks. Als tijdens zo'n inspectie blijkt dat de tank verontreinigd is, kan het noodzakelijk zijn om deze te laten reinigen voordat de tank opnieuw wordt goedgekeurd.

Bij verwijdering of neutralisatie: Wanneer je besluit jouw mazouttank definitief te verwijderen of buiten gebruik te stellen, kan de wet vereisen dat de tank eerst wordt gereinigd om milieuverontreiniging of bodemvervuiling te voorkomen.

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de specifieke regels en voorschriften in jouw regio om te weten wanneer het reinigen van een mazouttank verplicht is. Hier kan je nalezen in welke gevallen je verplicht bent om een tank te laten keuren.

Offerteaanvraag onderhoud / tankreiniging

Zelf mazouttank reinigen of niet?

Het reinigen van een mazouttank kan een lastige en gevaarlijke taak zijn en vereist vaak gespecialiseerde apparatuur en expertise. Daarom stellen veel mensen zich de vraag of ze de reiniging zelf mogen uitvoeren of deze taak aan professionals moeten overlaten. Hier zijn enkele overwegingen:

Kennis: Het reinigen van een mazouttank vereist kennis van de tank en het verwarmingssysteem. Als je niet bekend bent met deze systemen, is het beter om professionele hulp in te schakelen om fouten en mogelijke schade te voorkomen.

Veiligheid: Het hanteren van stookolie en het werken met reinigingschemicaliën kan gevaarlijk zijn. Er kunnen schadelijke gassen vrijkomen. Professionals zijn getraind in veiligheidsprocedures en beschikken over de juiste uitrusting om risico's te minimaliseren.

Milieuvoorschriften: Het verwijderen en afvoeren van verontreinigd materiaal moet voldoen aan strikte milieunormen. Professionals zijn op de hoogte van deze regels en kunnen ervoor zorgen dat alles in overeenstemming is met de wet.

Efficiëntie: Professionele tankreiniging kan sneller en efficiënter worden uitgevoerd dan wanneer je het zelf probeert. Hierdoor wordt de uitschakeling van jouw verwarmingssysteem tot een minimum beperkt.

Kosten: Hoewel professionele reiniging kosten met zich meebrengt, kan zelf reinigen uiteindelijk duurder zijn als er fouten worden gemaakt die reparaties vereisen. Het is verstandig om offertes van verschillende professionele tankreinigingsdiensten te verkrijgen en de kosten af te wegen tegen de voordelen voordat u een beslissing neemt.

Wij raden aan om steeds een gespecialiseerde firma te laten langskomen. Uiteindelijk is de kost het risico niet waard. 

Prijs reiniging mazouttank

De kosten voor de reiniging van een mazouttank kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren en criteria. Hier zijn enkele van de belangrijkste overwegingen die de prijs van tankreiniging bepalen:

 • Tankgrootte: De grootte van de mazouttank is een cruciale factor bij het bepalen van de prijs. Grotere tanks vereisen doorgaans meer tijd en arbeid om te reinigen, wat de kosten kan verhogen.
 • Mate van verontreiniging: De graad van verontreiniging in de tank speelt ook een rol. Als de tank sterk verontreinigd is met slib, water, roest en andere verontreinigingen, zal de reiniging langer duren en dus duurder zijn.
 • Locatie van de tank: De locatie van de mazouttank kan de toegankelijkheid beïnvloeden. Tanks die moeilijker te bereiken zijn, zoals ondergrondse tanks, kunnen meer arbeid vereisen en de kosten verhogen.
 • Reinigingsmethode: Het type reinigingsmethode dat wordt gebruikt, kan variëren. Sommige methoden zijn arbeidsintensiever en tijdrovender dan andere, wat de kosten kan beïnvloeden.
 • Reinigingsbedrijf: De prijs kan variëren afhankelijk van het reinigingsbedrijf dat je kiest. Verschillende bedrijven kunnen verschillende tarieven hanteren op basis van hun ervaring, expertise en de gebruikte apparatuur.
 • Milieubelasting: Als er verontreinigde stoffen moeten worden afgevoerd, kunnen de kosten stijgen vanwege de noodzaak om aan milieunormen te voldoen.
 • Lokale prijsverschillen: De kosten voor tankreiniging kunnen variëren afhankelijk van de geografische locatie en lokale marktomstandigheden.
 • Aanvullende Diensten: Soms kunnen aanvullende diensten nodig zijn, zoals het opvullen van de lege tank met zand of Biofiil, wat extra kosten met zich meebrengt.

Over het algemeen kunnen de kosten voor het onderhoud en reiniging van een mazouttank variëren van enkele honderden tot duizenden euro's, afhankelijk van de bovengenoemde factoren. Het is verstandig om meerdere offertes te verkrijgen van verschillende tankreinigingsbedrijven en deze te vergelijken voordat u een beslissing neemt.

Over het algemeen dien je te rekenen op een kost tussen €500 - €1.000 voor het reinigen en schoonmaken van een stookolietank. Een tankkeuring of gewoon nazicht / onderhoud kost tussen €150 en €250.

Prijs mazouttank opvullen

Wat betreft het opvullen van de mazouttank met zand of Biofill, kan de prijs hiervoor kan ook variëren. Het opvullen van een lege mazouttank met zand is doorgaans de goedkoopste optie. De kosten kunnen variëren afhankelijk van de hoeveelheid zand die nodig is en de arbeidskosten voor het vullen. De prijs lift ergens tussen de €200 en €500 liggen, afhankelijk van de tankgrootte.

Biofill, een milieuvriendelijker alternatief, kan duurder zijn dan zand. De kosten voor Biofill kunnen variëren van €500 tot €1.500, afhankelijk van de tankgrootte en de specifieke eisen van de locatie. Het is belangrijk om een professioneel advies in te winnen en meerdere offertes te vergelijken om een nauwkeurige prijs te krijgen voor zowel de reiniging als het opvullen van de mazouttank.

Offerteaanvraag onderhoud / tankreiniging

Over ons

Ontdek op onze website alle soorten schoonmaak, onderhoud, reiniging, opruimen, ontruimen en ontsmetting. Een schoonmaakploeg, schoonmaakbedrijf, schoonmaakfirma of schoonmaakster staan dagelijks in voor uw periodieke schoonmaak én professionele schoonmaak van uw ramen & vensters, winkelvitrines, zonnepanelen, velux, woning, appartement, kantoor, bedrijf, praktijk, ziekenhuis, restaurant, winkel, hotel, rusthuis, dancing, school, lift, parking, magazijn, apotheek, industriële vloeren, toilet, fabriek, drukkerij, camping, kelder, zolder, bejaardentehuis... Zoek je de prijzen voor schoonmaken, onderhouden, ontsmetten... Wij geven een overzicht van de kosten, (richt) prijzen en bieden je de keuze een offerte aan te vragen bij schoonmaakbedrijven.

Vergelijk de schoonmaak prijzen

Vraag een offerte aan en ontvang meerdere prijs offertes van schoonmaakbedrijven en poetsbedrijven uit de regio Gent, Lier, Mechelen, Sint-Niklaas, Aalst, Antwerpen, Kortrijk, Genk, Roeselare, Turnhout, Vilvoorde, Lokeren, geel, Ninove, Brussel, Hasselt, Oudenaarde, Brussel, Waregem, Oostende, Brugge, Leuven, Halle, Lommel, Deinze... enz...

Start hier uw offerte aanvraag

 

Veel gezocht

Veel gezocht: Ramenwasser, Schoonmaak kantoren, Schoonmaak zonnepanelen, Schoonmaak kantoorvloeren, Schoonmaak parkings, Schoonmaak winkels, Industriële schoonmaak, Schoonmaak na brand, Schoonmaak wagenpark, Reiniging schoorsteen, Dakreiniging

webdesign w247.be