Schoonmaak bakkerijen

Reiniging vloer industriële bakkerij

De schoonmaak van bakkerijen en industriële bakkerijen is ontzettend belangrijk om aan richtlijnen voor hygiëne te kunnen voldoen. Een vuile bakkerij is een ongezonde werkomgeving, die zelfs ziekten veroorzaakt.

Schoonmaak van bakkerijen

De schoonmaak van bakkerijen heeft alles te maken met de werkwijze van het personeel in de bakkerij. Want een bakkerij wordt gebruikt om er levensmiddelen te produceren. Als de hygiëne daar te wensen overlaat kunnen er producten ontstaan waar mensen ziek van worden. Dat kan leiden tot ernstige ongelukken, bijvoorbeeld als een glutenvrij product toch vervuild is met gluten. Gelukkig is de manier van werken in een bakkerij gebonden aan zeer strenge regels. De inspectie brengt bij wijze van controle regelmatig een bezoek aan een bakkerij. Als blijkt dat de schoonmaak van bakkerijen niet helemaal in orde is, kunnen er sancties volgen. In eerste instantie zijn dat boetes, maar als de schoonmaak van bakkerijen niet verbetert kan het bedrijf worden gesloten. Er mag dan pas weer brood worden gebakken als het bedrijf hygiënisch weer helemaal up-to-date is. Maar er is dan al sprake van onherstelbare reputatieschade.

De schoonmaak van bakkerijen begint bij de manier van werken

De grote boosdoener waarmee het in een bakkerij snel mis kan gaan is meelstof. Meel is één van de belangrijkste ingrediënten bij het bereiden van brood, maar het stuift ontzettend. Als er een zak meel wordt opengemaakt is de kans groot dat er een beetje meelstof naast de werktafel op de grond valt. Wanneer daar doorheen wordt gelopen of als er met karretjes doorheen wordt gereden is het stof binnen de kortste keren door de hele bakkerij verspreid. Overal ligt dan een heel dun laagje stof op. Op de vloer, de tafels, de machines, de leidingen, etc. Bij de schoonmaak van bakkerijen zorgt dat voor erg veel werk. Het stof moet ontzettend goed en op de juiste manier worden verwijderd, want anders ligt het er na een half uur weer.

Offerteaanvraag schoonmaak bakkerijen

Discipline bij de schoonmaak van bakkerijen

Bij de schoonmaak van bakkerijen zijn grote verschillen merkbaar. Meelstof is een erg lastig ingrediënt om mee te werken en tegelijk de bakkerij schoon te houden. Maar door voldoende discipline op te brengen valt het met de overlast van meelstof wel mee. Het allerbelangrijkst is, dat er voortdurend tussentijds wordt opgeruimd. Zodra er een beetje meel wordt geknoeid, moet dat worden opgeveegd met een vochtig doekje of met een stoffer en blik, en in de afvalbak worden gedaan. Dat geldt niet alleen voor meel dat op de grond valt, maar ook voor meel dat op de apparatuur ligt of op de werkbank terecht komt. Het is een goede gewoonte om de werkbank altijd helemaal schoon te maken voordat er met de bereiding van een volgend product wordt begonnen. Werknemers die niet gewend zijn om op deze manier te werken, hebben daar in het begin vaak moeite mee. Maar uiteindelijk heeft iedereen er profijt van als de bakkerij tijdens het werk minder vuil wordt.

Stofarm werken

Om de schoonmaak van industriële bakkerijen te vergemakkelijken wordt geadviseerd om bewust stofarm te werken. Dat kan op allerlei manieren. Zojuist is al uitgelegd dat meelrestjes meteen moeten worden opgeruimd. Maar echt stofarm werken begint bij het openmaken van een zak meel. Door dat op een speciale manier te doen zal het veel minder stuiven bij het legen van de zak. De zak mag niet worden uitgeschud, want ook dat veroorzaakt extra stof. Sommige bakkerijen gebruiken perslucht om de machines schoon te maken. Dat is nutteloos, want met de lucht wordt het stof op de machines de hele bakkerij doorgeblazen. Binnen een uur ligt overal weer een laagje stof op. Veel beter is het om een industriële stofzuiger te gebruiken. Dan is het stof echt weg. Als er altijd stofarm wordt gewerkt, wordt de bakkerij lang niet zo snel vuil. Het is dan gemakkelijker om de wekelijkse schoonmaak van bakkerijen te doen en dat kost ook minder tijd.

Voordelen van stofarm werken

Het grootste voordeel van structureel stofarm werken is, dat de schoonmaak van bakkerijen minder tijd en energie kost. Maar er zijn nog meer voordelen. Wie stofarm en netjes werkt zal stukjes afval niet op de grond laten liggen. Dat zijn ingrediënten waar je gemakkelijk over kunt uitglijden. Door netjes de werken gebeuren er dus minder ongelukken in de bakkerij. Bakkers die netjes werken hebben veel minder snel last van een allergische reactie op meel. Dat heet bakkerseczeem. Sommige bakkers hebben daar zoveel last van, dat ze moeten stoppen met hun vak. Dit is voor een belangrijk deel te voorkomen door netjes te werken. De schoonmaak van bakkerijen draagt dus direct bij aan de gezondheid.

Offerteaanvraag schoonmaak bakkerijen

Over ons

Ontdek op onze website alle soorten schoonmaak, onderhoud, reiniging, opruimen, ontruimen en ontsmetting. Een schoonmaakploeg, schoonmaakbedrijf, schoonmaakfirma of schoonmaakster staan dagelijks in voor uw periodieke schoonmaak én professionele schoonmaak van uw ramen & vensters, winkelvitrines, zonnepanelen, velux, woning, appartement, kantoor, bedrijf, praktijk, ziekenhuis, restaurant, winkel, hotel, rusthuis, dancing, school, lift, parking, magazijn, apotheek, industriële vloeren, toilet, fabriek, drukkerij, camping, kelder, zolder, bejaardentehuis... Zoek je de prijzen voor schoonmaken, onderhouden, ontsmetten... Wij geven een overzicht van de kosten, (richt) prijzen en bieden je de keuze een offerte aan te vragen bij schoonmaakbedrijven.

Vergelijk de schoonmaak prijzen

Vraag een offerte aan en ontvang meerdere prijs offertes van schoonmaakbedrijven en poetsbedrijven uit de regio Gent, Lier, Mechelen, Sint-Niklaas, Aalst, Antwerpen, Kortrijk, Genk, Roeselare, Turnhout, Vilvoorde, Lokeren, geel, Ninove, Brussel, Hasselt, Oudenaarde, Brussel, Waregem, Oostende, Brugge, Leuven, Halle, Lommel, Deinze... enz...

Start hier uw offerte aanvraag

 

Veel gezocht

Veel gezocht: Ramenwasser, Schoonmaak kantoren, Schoonmaak zonnepanelen, Schoonmaak kantoorvloeren, Schoonmaak parkings, Schoonmaak winkels, Industriële schoonmaak, Schoonmaak na brand, Schoonmaak wagenpark, Reiniging schoorsteen, Dakreiniging

webdesign w247.be